Kognitiv skade efter hjerneskade

Behandling og genoptræning efter kognitive følger af erhvervet hjerneskade

Som ergoterapeut arbejder jeg med genoptræning af beskadigede eller tabte kognitive funktioner og evner, som kan komme efter skade i hjernen, eksempelvis:

  • Motivation
  • Sociale evner
  • Dømmekraft
  • Planlægning og struktur
  • Koordinering af muskler og bevægelser
  • Hukommelse og koncentration
  • Rumlig kropsfornemmelse


En del skader af disse funktioner kan jeg, som ergoterapeut, træne sammen med dig.

Herunder er en lille oversigt, hvor du kan se hvilke funktioner, der kan blive ramt ved skade i de forskellige dele af hjernen.

Pandelapperne (frontallapperne) er hjernens direktør. Den styrer og kontrollerer tænkning og adfærd. Her ligger kontrol af impulser og energi, motivation, sociale evner, dømmekraft og planlægning, samt koordinering af muskler og bevægelser. Skader her kan forårsage alvorlige personlighedsændringer.

Tindingelapperne (temporallapperne) modtager de informationer, vi hører og fortolker, og forbinder dem med mening. Det gælder både sproglige informationer, og mere følelsesmæssige informationer, eksempelvis tonefald – og musik. De indeholder desuden store dele af vores erindringssystemer, både for det nyligt oplevede, og det fra tidligere.

Isselapperne (parietallapperne) er involveret, når en person bedømmer afstand, rum og retning, som f.eks. er afgørende i trafikken.
Isselapperne er også afgørende for evnen til at læse, forstå og afkode abstrakt tekst – og forståelse af matematik. De spiller også ind på den rumlige kropsfornemmelse, der er i spil, når man f.eks. tager tøj på.

Nakkelapperne (occipitallapperne) er i bogstaveligste forstand menneskets øje i nakken. De er ansvarlige for at modtage og fortolke synsindtryk. Skader her kan resultere i blindhed for halvdelen af synsfeltet, men kan også give vanskeligheder med at genkende ting.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har behov for ergoterapeutisk træning, fordi du har fået en kognitiv skade.Aktiv
Terapi

Kirsten Rejmers

Psykoterapeut MPF
Parterapeut
Sexolog
Ergoterapeut
Tlf. 42 29 88 44

Klinik:

Ørstedsgade 5,2

7100 Vejle


Mail

---------------- 

Psykoterapeutforeningens logoMedlem af
Dansk Psykoterapeutforening


Medlem af
Dansk Sexologiforening


Ergoterapeutforeningen logo